2022

Idzie nowe! Marka Ostrowia wraca na polskie stoły dzięki firmie Kentix, nowemu większościowemu udziałowcowi. Spółka z polskim kapitałem postanawia przywrócić świetność pysznym ostrowskim produktom mlecznym: stawia na całkowity rebranding marki, nowoczesny design opakowań i wznawia produkcję detaliczną serów żółtych w plastrach i kostkach, serów topionych i serków kremowo-śmietankowych pod marką Ostrowia, dobrze znaną polskim konsumentom. Dodatkowo uruchamia masłownię, by wyjść naprzeciw potrzebom klientów detalicznych oraz HORECA i zaoferować im masło pod ich własną marką.


2015 

Serek Ostrowia – nasz flagowy produkt – zdobywa srebrny medal w konkursie Golden Chesse Poland 2015.

2013 

Produkcja serów i serków znów rusza pełną parą, tym razem pod marką Milkiland, która przejmuje zakład od banku - głównego wierzyciela OSM Ostrowia. 

2004 

W Spółdzielni Ostrowia powstaje pierwsza w Polsce proszkownia WPC. Wychodzące z niej półprodukty (WPC 80
i permeat demineralizowany) zdobywają uznanie na rynku polskim oraz za granicą.

Lata 70. XX wieku

Specjaliści zatrudnieni w OSM Ostrowia opracowują i udoskonalają pierwsze receptury serów żółtych, z których korzystamy po dziś dzień!

2019

Zakład mleczarski w Ostrowi przejmuje polska spółka Crema Vita Sp. z o.o. Ponownie uruchamia proszkownię WPC, unowocześnia linię do produkcji serków i odświeża szatę graficzną opakowań.

2013-2018

Milkiland rozwija produkcję, a ostrowskie sery i serki przechodzą rebranding.

2009

Spółdzielnia Ostrowia po latach kończy swoją działalność. Pomimo problemów finansowych, zakład już wkrótce otworzy się na nowo, ale pod innym szyldem.

Kolejne dekady

OSM Ostrowia rozwija swoją produkcję i poszerza asortyment
o serki twarogowe, a także suche produkty mleczne, których jakość potwierdzają kolejne nagrody i zadowolenie konsumentów.

1975

W Ostrowi Mazowieckiej powstaje Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Ostrowia.

Sery doskonałe z natury już od prawie 50 lat!

© Ostrowia Sp. z o.o. 2022 | Wszelkie prawa zastrzeżone.